Cupcake őrület

Avagy minitorták Karácsonykor is

Több ezerszer futottam már neki annak, hogy végre egy tökéletes cupcake-et meg alkossak de eddig mindig falakba ütköztem vele. Vagy rossz volt az íze, vagy az állaga volt nem megfelelő vagy túl komplikált volt maga a recept. Sok próba és pár nap után kukába landoló cupcake-ek után rájöttem, illetve megtaláltam a számomra tökéletes cupcake / muffin receptet. Ezzel az egyetlen recepttel többféle ízvilágú muffint lehet megalkotni mindössze egyetlen hozzávaló variálásával, cserélgetésével. 

Ugyebár a cupcake / muffin egy olyan sütemény amit az ember bármikor megcsinál, nem kell ahhoz ünnepnek jönnie, hogy süssünk egy adag muffint. Én ha időm engedi illetve engedné hetente sütném tepsi számra a cupcake-et de hát nem lehet. Eleve azért sem mert nem vagyok egy édesszájú típus ami érdekes mert viszont sütni meg imádok... na mindegy. 

A lényeg a lényeg, hogy most megmutatok egy olyan receptet nektek amit évszaktól függően vagy akár kedvtől és ízléstől függően lehet variálni.

És garantálhatom ezzel a recepttel nem nyúltok mellé mert napokig eláll és az állaga 2 nap után is olyan puha és lágy mintha egy-két órája sütötted volna. Ezért is a kedvencem ez a recept mert nem lehet vele mellényúlni.

Na nézzük a receptet:

Évszak cupcake / muffin:

Hozzávalók:

- 4 db tojás
- 25 dkg liszt 
- 30 dkg cukor
- 1.5 dl étolaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna 
- 1 zacskó vaníliás cukor
- és most jön az a hozzávaló ami miatt nevezhetjük ezt a süteményt évszak cupcake-nek. Ez a hozzávaló lehet gyümölcs, zöldség. Télen pl.: használhatunk almát, ősszel: sütőtököt, répát de akár céklát is, tavasszal, nyáron: almát, körtét, cukkinit de bármilyen gyümölcsöt, zöldséget használhatunk csak egy a lényeg hogy ne leveses gyümölcs / zöldség legyen mint például a citrom félék azok nem jók. De lehet kísérletezni én is azt teszem minden egyes receptemmel.

Elkészítés:

A választott gyümölcsöt / zöldséget lereszeljük és a többi hozzávalóval összekeverjük még meg nem kapjuk a tökéletes állagú süteményt ez egy kicsit folyósabb állag lesz.

Majd a muffin formákba töltjük ( én mindig szoktam muffin papírt rakni a formákba ), kb a forma feléig töltjük a tésztát. Ha különlegesebbé akarjuk tenni a muffinokat akkor rakhatunk a tésztába nutellát, lekvárt, pudingot. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a formába teszünk egy kis adagot a tésztából majd bele egy kis kanál pl.: nutella erre rá pedig megint egy kis adag tészta.

Közepes tűzön kb. 20-30 percig sütöm, konkrétan tűpróbáig sütöm a süteményeket. Érdemes tűpróbát csinálni mert a sülési idő eltérő lehet háztartásonként. 

A cupcake-ek tetejét is lehet dekorálni akinek van egy kis kézügyessége. Mert akkor egy igazi ínycsiklandó, szép sőt gyönyörű desszertet alkothatunk meg. 

 

Itt Karácsony közeledtével akár az édesség, desszert kedvelő rokonnak, barátnak, ismerősnek is lehet adni ilyet ajándékba. Mert ez egy elég személyes ajándék ötlet. 

Ha kedvet kaptál hozzá akkor gyerünk a konyhába amint csak lehet és próbáld ki neked melyik recept változat az ami a legjobban megtetszik. És ha megcsinálod akkor küldj egy képet róla az e-mail címemre vanidanilla@gmail.com-ra. Szívesen várok más ötleteket is vagy más recepteket. 

Remélem felkeltettem érdeklődésetek és ki fogjátok próbálni. Nálunk családi kedvencnek számít ez a cupcake.

És ha érdekesnek találtad a bejegyzést akkor nézz be legközelebb is hiszen folyamatosan újul a blog. De ha itt macerás lenne bekövetni akkor kattints erre a facebook oldalamra ahova szintén felkerülnek a friss bejegyzések.

https://www.facebook.com/madebyvaniliadanilia/?ref=aymt_homepage_panel

Várlak legközelebb is.

Adjuk meg a Karácsony hangulatát már most. Itt egy kis kedv csináló az eddigi munkáimból.page.jpg