Hűsítő finomság a forróság ellen??

A visszatérésem első bejegyzése talán nem is lehetne más mint egy hűsítő, eszméletlenül finom nyári desszert a forró napokra.

Én személy szerint nem vagyok egy túl édes szájú típus, de azért van pár abszolút kedvencem amit persze meg is osztok veletek.

Ha már nyár akkor mi más jutna először eszünkbe mint a hűsítő, savanykás ízek azaz a citrom és az abból kreált változatai. Ezzel tehát el is árultam nektek, hogy a mai nap melyik kedvenc hűsítő, gyors receptemet fogom megmutatni. Ez pedig a nyár jolly jokere azaz a Citromos Csoda.

Ez azért is egy jó kis desszert mert többféle módon is el lehet készíteni. Alapjába véve én most az utolsó alkalommal piskóta tésztával készítettem el és ezzel így egy kicsit tovább tart, de el lehet készíteni babapiskótával, háztartási keksszel, vagy akár csak önmagában ezek nélkül is. Ami pedig jó benne, hogy nem kell hozzá nagy tudás és olcsón ki lehet hozni a hozzávalókat. 

De hát mi is ez a Citromos Csoda??  Ez egy mascarpone-s, tejszínes, citromos krém, amihez társíthatjuk a kekszet, a piskótát stb... Ezen kívül ami még sokat dob az egész az pedig az ha rakunk bele nyári gyümölcsöket, amelyek kicsit savanykásak, mint pl.: szeder, ribizli, meggy, esetleg barack stb...

Na de lássuk, hogy is néz ki ez a recept!!

Citromos Csoda recept:

Ha piskótával szeretnénk elkészíteni, akkor én ezt a piskóta alapot ajánlom. Nem lesz fojtós, száraz és lapos sem.

Kell hozzá:

- 3 tojás sárgája

- 3 evőkanál cukor

Ezeket össze kell kavarni!

- a 3 tojás fehérjét felverjük kemény habbá, majd pedig szépen óvatosan hozzáadagoljuk a tojásos cukorhoz.

- 3 evőkanál liszt

- 1 mokkáskanál sütőpor

Ezt mind összekeverjük, majd vajazott, lisztezett vagy sütőpapíros formában sütöm. Magas hőfokon kb. 10 percig, alacsony hőfokon pedig kb. 20 percig. 

 

Na de térjünk rá a legfontosabb részre, a krém elkészítésére.

Kell hozzá:

- 250 g mascarpone

- 2 db citrom haja, leve

- 2-3 evőkanál cukor / porcukor ( ízlés szerint lehet több is )

- 1 cs. vaníliás cukor

- 1 zacskó agy 1 kis doboz habtejszín

A habtejszínt felverjük kemény habbá, a többi hozzávalót összekeverjük majd pedig hozzáadjuk óvatosan a tejszínhabot is. Lényegében egy nem folyós, tehát keményebb krémet kell kapnunk. Nem kell azért kőkeménynek lennie, mert úgy is betesszük a hűtőbe majd. 

Ha ezzel kész vagyunk, és a piskótánk kihűlt ( ha azt készítettünk hozzá ), akkor ízlés szerint összeállítjuk a desszertet. Ha keksszel készítjük vagy baba piskótával akkor fogjuk egy tálat ( pl.: üvegtálat ami zárható ), és abba kezdjük el rétegezni a hozzávalókat. Egy réteg keksz rá egy réteg krém és ha akarunk bele gyümölcsöt rakni akkor a krémre egy réteg gyümölcs majd újra keksz és stb... A legfontosabb, hogy a tetején krém legyen ne keksz! Ez a folyamat vonatkozik a piskótás verzióra is csak ott nem kell külön tálba tenni. 

Ha a rétegezéssel készen vagyunk akkor berakjuk egy pár órára a hűtőbe az elkészült desszertet és amikor eljön az ideje akkor tálaljuk. 

Ahogy láthatjátok nem egy hű de nehéz recept ez, viszont annál finomabb és hűsítőbb. 

Ha kedvet kaptatok hozzá akkor nosza rajta és készítsétek el és lepjétek meg vele a családot vagy barátokat a nagy melegben. Egy biztos tuti sikert lehet vele aratni. 

Ha tetszett a bejegyzés és több ilyenre lennél kíváncsi akkor tarts velem legközelebb is. És ha nem akarsz lemaradni semmiről akkor like-old a facebook oldalam: Byvaníliadanília néven megtalálsz ide minden új bejegyzés egyből felkerül. Írhatsz e-mailt is a vanidanilla@gmail.com-ra. 

Sziasztok!! :) :)

A képen az én utolsó verziómat láthatjátok amit piskótával készítettem el. 

 cats_1.jpg